Selasa, 03 Juli 2012

Tiga Perkara diKabulkan Do'a

Petikan dari buku :Wasiat orang yang.soleh
Penulis : Abdullah As Sirri.Ketika Hajjaj Ibnu Yusuf As Saqafi pergi ke kota Basrah,berita kedatangannya telah diketahui oleh penduduk Basrah. Lalu mereka pergi mengadap Imam Hassan Al Basri untuk mengadu. Dan mereka juga mengajak Imam Hassan Al Basri untuk membunuhnya. Dengan tenang Imam Hassan Al Basri berkata: "Anggaplah kamu semua menang dan berhasil membunuhnya. Tetapi ketahuilah di bumi ALLAH ini tidak sedikit orang-orang seperti Hajjaj, bahkan tidak mustahil akan lahir orang yg lebih kejam dan lebih buruk daripadanya".

Mendengar ucapan Imam Hassan Al Basri tersebut, mereka berkata: "Kalau begitu apa yang harus kami lakukan?" "Pulanglah kamu semua! Bersihkan hartamu dari yang haram.Dan kembalikan kepada yang berhak.Bila kalian tidak tahu siapa pemiliknya,bawalah ke masjid untuk bersedekah kpd.orang-orang fakir dan miskin. Dan barang siapa yang memelihara isteri yang haram (perempuan simpanan), hendaklah ia melepaskannya.

Tapi barang siapa yang mampu menjadikannya isteri yang sah, lakukanlah. Dan bertaubatlah kamu kepada ALLAH Azza Wa Jalla. Banyak-banyak ber'itikaf di masjid  beribadah dan membaca Qur'an sehingga ALLAH membuka kesusahanmu. " Pulanglah penduduk Basrah setelah mereka mendengar nasihat Imam Hassan Al Basri. Mereka segera melaksanakan pesanan dan nasihat tersebut.

Tidak lama kemudian datanglah berita bahwa Hajjaj telah pulang. "Aku tahu ia akan segera pulang!", ucap Imam Hassan Al Basri setelah mendengar berita kepulangan Hajjaj. "Bagaimana tuan guru boleh mengetahuinya?", tanya mereka. "Seorang hamba ALLAH jika melaksanakan 3 perkara yang telah aku sarankan, niscaya ALLAH akan memperkenankan doanya". ucap Imam Hassan Al Basri

Pengajaran :

3 syarat doa terkabul ialah :
1-  Bersihkan harta dari yang haram.
2-  Jauhkan diri dan jangan menghampiri ZINA.
3-  Bertaubat selalu.

0 komentar:

Posting Komentar